Teknoloji, küresel olarak gelişmeye devam ettikçe, teyitçiler ve gazeteciler, dezenformasyon yayıcılarının, kişileri hiç söylemedikleri veya yapmadıkları şeyleri söylerken veya yaparken gösteren araçların yarattığı zorluklarla karşı karşıya kalıyor.
Yakın zamana kadar en yaygın görsel-işitsel dezenformasyon içeriği video formatında olsa da sesli deepfake özellikle dünyadaki seçimler sırasında önemli bir dezenformasyon tehdidi haline geldi.
Örneğin, Nijerya’nın 2023 genel seçimleri sırasında, kamuoyunu etkilemek için yayılan sesli deepfake’ler vardı. Başkanlık seçimlerinde oy verme işlemi başlamadan birkaç saat önce, Nijerya’nın eski başkan yardımcısı ve PDP’nin seçimdeki adayı Atiku Abubakar’ın seçimlere hile karıştırma planlarını tartıştığı iddia edilen manipüle edilmiş bir ses kaydı ortaya atıldı.
Her alanda manipüle edilmiş içerikler bu kadar yayılmışken, herkesin yapay zekâ kullanılarak oluşturulmuş sesleri tespit etmesine yardımcı olabilecek araçları
1- “Gerçeklik Savunucusu” olarak Türkçe’ye çevrilebilecek “Reality Defender” adlı yapay zeka uygulaması, herhangi bir sesi sentezlerken ortaya çıkan anormallikleri tanımlayarak ses deepfake’ini tespit ediyor. Web uygulaması, kullanıcıların videolar ve görüntüler de dahil olmak üzere analiz için ses dosyaları göndermelerine olanak tanıyor.
2- PlayHT Voice Classifier adlı ses dedektörü, yapay zeka tarafından üretilen sesleri tespit etmek için en iyi seçeneklerden biri olarak öne çıkıyor. PlayHT, kullanımı kolay bir arayüz sunarak hem profesyoneller hem de sıradan kullanıcılar için erişilebilir. Araç, çeşitli ses özelliklerini analiz ediyor ve sesin yapay veya gerçek olma olasılığı hakkında ayrıntılı raporlar sunuyor Ayrıca ses algılama hizmetini kullanıcılar için ücretsiz olarak sunuyor.
3. Resemble AI Detector aracı, yapay sesleri tanımlamak için tasarlanmış güvenilir bir ses algılama hizmeti sunuyor. Kullanışlı altyapısıyla, çeşitli dillerde ve üretim yöntemlerinde anlaşılması zor deepfakelerin tespitini sağlıyor.
4. Loccus AI, sesli iletişime, güvenlik katmanları eklemek için derin öğrenme çözümleri geliştiren bir uygulama olarak kullanılıyor. Ürünleri, dolandırıcılık, spam ve yanlış bilgilendirme amaçlı yapay zeka tarafından üretilen seslerin kötüye kullanımını çözmeyi amaçlıyor.
5. Deepware Scanner, deepfake görsel-işitsel içeriği tespit etmek için tasarlanmış açık kaynaklı bir araç olarak kullanılıyor. Çoğunlukla videolar için çalışsa da, sahte sesleri tespit etmek için de kullanılabilir. Açık kaynak yapısı, kullanıcı topluluğu tarafından özelleştirmeye ve sürekli iyileştirilebilmesine olanak sağlıyor.
Ancak, bu araçların yanılmaz olmadığının altını çizmek gerekiyor. Bir dosyanın yapay zeka tarafından üretilmiş veya dijital müdahale ile oluşturulmuş olma olasılığını tahmin edebilseler de her zaman doğru sonucu vermeyebilirler. Bu nedenle diğer doğrulama yöntemleriyle birlikte kullanılmaları gerekiyor.