SAHNE Logo

Trendyol, son üç yıldır vergi ödemiyor mu?

Kaynakça :

Son günlerde bazı markaların vergi ödemediği iddiası sosyal medyada en çok tartışılan konulardan biri hâline geldi. Bu markalardan biri de ünlü e-Ticaret şirketi Trendyol oldu.

Sosyal medyada paylaşılan iddiaya göre; Trendyol; 2021, 2022 ve 2023 yılları dahil olmak üzere 3 yıldır vergi edemiyordu. X’te yaklaşık 4 milyon kişiye ulaşan ve bazı haber sitelerine de konu olan iddianın doğru olup olmadığını inceleyelim.

Öncelikle, Trendyol’un vergi ödemediğini iddia eden ekran görüntüsünde şirket adı olarak “Trendyol Lojistik Anonim Şirketi” yazıyor. Ekran görüntüsündeki Vergi No ile Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan arama yaptığımızda, Trendyol Lojistik A.Ş.’nin üç yıldır vergi ödemediğini doğrulayabiliyoruz. “Matrahsız” ifadesi, şirketin vergi ödeyecek kadar kâr etmediği anlamına geliyor.

Ancak bu Trendyol’un vergi ödemediği anlamına gelmiyor çünkü Trendyol’un bağlı olduğu “DSM Grup Danışmanlık İletişim ve Satış Ticaret A.Ş.” ile Trendyol Lojistik A.Ş. ayrı şirketler.

DSM Grup Danışmanlık’ın vergi numarasına açık kaynaklar üzerinden ulaştığımızda ve GİB’den sorguladığımda Trendyol’un son üç yıllık vergi bilgilerine ulaşabiliyoruz. Bu bilgiye göre Trendyol’un son 3 yılda 922 milyon liradan fazla vergi ödediği görülüyor.

Özetle; sosyal medyada yayılan “Trendyol 3 yıldır vergi ödemiyor” ifadesi çarpıtmadan ibaret. Trendyol’un bağlı olduğu DSM Grup ile Trendyol Lojistik ayrı şirketler olduğundan, iddia gerçeği yansıtmıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklama 

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, tartışmaların ardından vergi incelemelerindeki son durumla ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada şöyle denildi:

“Mükelleflerimizin beyanlarının doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamak amacıyla Vergi Denetim Kurulumuzun risk analiz sistemi üzerinden yaptığı tespitler neticesinde, 2 bin 815 büyük mükellefin halihazırda toplam yüzde 27’si nezdinde vergi incelemelerine devam edilmektedir. Bu oranın müteakip dönemde daha da artırılması planlanmaktadır. Ayrıca yine sürekli zarar beyan eden mükelleflerden büyüklüğü ve sektörüne göre beyanı riskli değerlendirilen öncelikle 735 mükellef nezdinde vergi incelemeleri yürütülmektedir. Buna ek olarak vergi inceleme istatistikleri mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek Vergi Denetim Kurulu yıllık faaliyet raporunda ayrıca kamuoyuyla paylaşılacaktır.”