SAHNE Logo

Fotoğrafın, M Çiçeği virüsü bulaşan kişiyi gösterdiği iddiası

Kaynakça :

Dünya genelinde, özellikle Afrika’da hızla yayılan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün önlem alınması için çağrılar yaptığı M Çiçeği hastalığının yeni bir pandemiye sebep olacağına yönelik kamuoyundaki endişeler, konu hakkındaki dezenformasyonları da beraberinde getirdi. Sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde doğrulanmadan çeşitli iddialar yayılmaya başladı.

Twitter/X’te paylaşılan bir fotoğrafın M Çiçeği virüsü bulaşan bir kişiyi gösterdiği iddia edildi. Fotoğraf sosyal medyada milyonlarca kişiye ulaştı ve bazı haber siteleri de M Çiçeği virüsü hakkındaki haberleri için bu fotoğrafı kullandı. Fotoğraf, sadece Türkiye’de değil, çeşitli dillerde, çeşitli ülkelerin akışlarında da yer aldı.

Fotoğrafın gerçekten de bir M Çiçeği hastalığına yakalanan birine ait olup olmadığını inceleyelim. Tersine görsel arama yaptığımızda, fotoğrafın 2022’de paylaşıldığını görüyoruz.

Iran HRM isimli haber sitesinde yayımlanan bir haberde paylaşılan fotoğrafın altına, “Saçmalarla vurulan bir vatandaş” notu düşülmüş ve saçmaların görselleri de haberde paylaşılmış.

Fotoğraf maymun çiçeği virüsü bulaşan kişiyi mi gösteriyor?

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi de “Bazı sosyal medya hesaplarında, ‘maymun çiçeği virüsü’ bulaşan kişiye ait olduğu iddiasıyla paylaşılan görüntüler, manipülasyon içermektedir. Bahse konu fotoğraf, 2022 yılında İran’daki protestolar sırasında av tüfeğinden çıkan saçmalarla vurulan bir adamı göstermektedir. Fotoğrafın maymun çiçeği hastalığı ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz” açıklamasını yaptı.

Özetle; M Çiçeği virüsü bulaşan bir kişiyi gösterdiği iddiasıyla sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın güncel değil 2022 yılına ait olduğu anlaşıldı. Ayrıca, İran’daki protestolar sırasında saçmalarla vurulan bir vatandaşın sırtını gösterdiği belirlendi; iddia, gerçeği yansıtmıyor.